Wat te doen na een ski ongeluk

Nederlanders zijn gek op wintersport. Elk jaar weer gaat mening Nederlander naar een van de vele skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. De twee voorkeursvakanties om op wintersport te gaan zijn tijdens de kerstvakantie en tijdens de krokusvakantie. En wat is er nu fijner dan de hele dag op de piste actief bezig zijn en dan in de middag heerlijk een glühwein drinken. Maar elk jaar zijn er ook weer een hoop ongelukken op de piste, en menig Nederlander komt thuis met en gebroken pols, enkel of helaas iets ergers. Maar wat moet je doen als het jou overkomt? In dit artikel bespreken we wat te doen na een ski ongeluk.

Breng slachtoffer in veiligheid

Direct na een ongeval kun je afhankelijk van hoe erg de val was, waarschijnlijk zelf niet zoveel doen als je het slachtoffer bent. Maar als je getuige bent van een ongeval kun en moet je heel veel doen. Het eerste wat belangrijk is, is dat je het slachtoffer in een veilige positie brengt. Dit doe je door bijvoorbeeld vijf meter achter het slachtoffer, op de hogere kant van de piste, gekruiste stokken in de sneeuw te steken. Probeer het slachtoffer niet te verplaatsen tenzij deze op een uiterst onveilige plek ligt.

Schakel reddingsdiensten in

Schakel zo snel mogelijk de nooddiensten in. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa is het algemene noodnummer 112. Maar als je meteen de bergredding aan de lijn wilt dan kun je in Oostenrijk 140 bellen, 118 in Frankrijk, 15 in Duitsland en 1414 in Zwitserland. Als je de reddingsdienst aan de lijn hebt vertel je zo duidelijk mogelijk de plek van het ongeval, wat er precies gebeurd is en wat de verwondingen van het slachtoffer zijn. Vermeld ook meteen je naam en telefoonnummer. Als de reddingsdienst je niet kan vinden zullen ze je weer bellen.

Zorg altijd voor een reisverzekering

Als er een ongeval plaatsvindt en de reddingsdiensten moeten worden ingeschakeld dan kan dit al snel een flinke kostenpost worden. Een vlucht in een traumahelikopter kost al snel zo’n 3500 euro. Daarom is het belangrijk om altijd ervoor te zorgen dat je een reisverzekering hebt.

Letselschade en aansprakelijkheid

Vaak kunnen er twee mensen betrokken zijn bij een ongeluk op de piste. Wanneer er iemand tegen je aan is geskied dan is diegene aansprakelijk voor de medische kosten. Vaak zullen deze kosten door zijn of haar verzekering worden betaald. Maar door een ongeval kun je ook andere financiële schade leidden. In dat geval is het belangrijk om een letselschade advocaat in de hand te nemen. Een lokale letselschade advocaat bij jou in de buurt, bijvoorbeeld een letselschade advocaat Den Bosch, kan je helpen bi het verhalen van letselschade.

Geef een reactie