Hou houdt je jouw kat gelukkig?

Jouw kat is natuurlijk jouw beste vriend en daarom vind jij het erg belangrijk dat ook jouw kat gelukkig is. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In deze blog geef ik een aantal tips om jouw kat gelukkig te houden.

Spelen

Katten slapen erg veel, gemiddeld zo’n 18 uur zelfs! Dit is dus de tijd die wij gemiddeld juist wakker zijn op een dag. Dit slapen betekent echter niet dat katten luie beestjes zijn. Door dat vele slapen heeft de kat namelijk ook veel energie om kwijt te raken. Zodoende is het erg belangrijk dat je jouw kat goed is beweging houdt en dit kan je natuurlijk het beste doen door met hem of haar te spelen. Probeer dus voldoende tijd te spelen met jouw kat en probeer ook genoeg verschillende speeltjes te hebben. Katten kunnen namelijk een speeltje zat worden en daar na een tijdje pas weer mee gaan spelen. In de tussentijd wil je dan wel een alternatief speeltje hebben natuurlijk. Er zijn heel veel verschillende speeltjes te vinden bij de dierenspeciaalzaak.

Je kan echter ook zelf een speeltje proberen te maken als je even snel een nieuw speeltje nodig hebt (het kan namelijk ook nog wel eens voorkomen dat er een speeltje sneuvelt of kwijtraakt). Zo vinden veel katten het leuk om met balletjes te spelen. Zelf zou je een balletje kunnen vormen door wat aluminiumpapier samen te drukken. Ook verschilt het natuurlijk per kat en per leefomgeving. Als een kat namelijk naar buiten kan en daar bijvoorbeeld in het gras van de tuin of echt buiten op de straat kan lopen, gebruikt de kat hiervoor ook energie. In vergelijking met een kat die binnen blijft, zal de kat die naar buiten kan dus iets minder energie kwijt hoeven in de vorm van spelen.

Leefomgeving

Het is voor de kat natuurlijk belangrijk dat hij zijn eigen plekjes heeft. Zo is het fijn om een eigen holletje of een eigen dekentje te hebben dat vertrouwt aanvoelt. Daarnaast is het ook belangrijk om een aantal meubels voor de kat te hebben, zoals een krabpaal, een tunnel, een kattenbak en reiscabine. Een krabpaal is nodig zodat je kat zijn nagels scherp kan houden en loszittende deeltjes van de nagel kan verwijderen. Een tunnel is leuk voor de kat om mee te spelen, maar kan ook als een goede verstopplek dienen als de kat even rust wilt hebben. De kattenbak is uiteraard bedoelt voor de behoefte van de kat. Hierbij is het belangrijk dat de plek van de kattenbak niet verandert, anders kan de kat in de war raken en zijn behoefte op de verkeerde plek doen. De reiscabine is bijvoorbeeld van belang als je je kat naar die dierenarts wilt brengen of als je haar mee wilt nemen op vakantie.

Geef een reactie