Het bestrijden van rouwvliegjes doe je zo!

Heb je last van rouwvliegjes? Die kleine zwarte vliegjes die aan je planten vreten? Dan is het verstandig om deze te bestrijden. Rouwvliegjes kunnen ervoor zorgen dat je planten hard achteruitgaan waardoor je planten uiteindelijk dood kunnen gaan. Het is belangrijk om deze larven en vliegjes natuurlijk te bestrijden zodat je uiteindelijk niet je eigen planten dood maakt door chemisch spul. In deze blog nemen we je mee in hoe jij gemakkelijk deze rouwvliegjes en larven kan bestrijden.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine, niet-stekende muggen. Het zijn kleine, volledig zwarte vliegjes die op het plantmateriaal van het huis leven en de larven leven in de potgrond van kamerplanten. Meestal merk je ze niet zonder water te geven of potplanten te tikken. Niet te verwarren met fruitvliegjes (fruitvliegjes), de rode ogen van fruitvliegjes kan je herkennen en kunnen rijp fruit en voedsel in huis aantrekken. Rouwvliegjes komen meestal het huis binnen via nieuwe planten of verse potgrond die al eitjes of larven bevat. Vliegen eten voornamelijk dode plantenresten. De larven eten echter ook levende wortels, die schadelijk zijn voor de betreffende kamerplanten.

Verschillende manieren van bestrijden

Preventief bestrijden

Bij zaailingen en stekken zijn rouwvliegen een veelvoorkomend probleem tijdens de eerste vier tot zes weken van de kweek. Preventieve behandeling kan de ontwikkeling van droge rouwe voorkomen. Meestal is één behandeling met nematoden voldoende. Heb je langzaam groeiende planten? Dan is het slim om een tweede behandeling te doen na vier tot vijf weken. Het is hierin belangrijk dat je weet hoe oud je planten zijn om de bestrijding zo effectief mogelijk te maken. Bij het bestrijden kan je gebruik maken van aaltjes tegen rouwvliegjes.

Curatief bestrijden

Bij curatief rouwvliegjes bestrijden ga je de vliegjes bestrijden nadat de vliegjes al aanwezig zijn. Het is hierin belangrijk dat je het zorgvuldig doet. Het duurt meestal twee weken voordat de vliegjes verdwenen zijn. Toch is het slimmer om preventief te bestrijden. Je wil namelijk niet dat de je plantjes afsterven en dat is bij curatief bestrijden vaak wel het geval.

Zand gebruiken

Eventuele larven bevinden zich voornamelijk op de bovenste cm van de potgrond. Door deze laag af te graven (pas op dat je de wortels niet te veel beschadigt) en deze te vervangen door nieuwe potgrond kun je het probleem meestal voor eens en voor altijd oplossen. Dan moet de nieuwe potgrond natuurlijk vrij zijn van larven.

Geef een reactie

Terug naar boven